A sötét oldal

Bár vonzó a droidok sokszínűsége és szabadsága, mégis rejtenek magukban veszélyeket.

Rendkívül vonzó az az Androidos készülék, amely mind ár, mind pedig technikailag igen változatos és bőkezű az alkalmazások területén. Érdemes azonban megnézni az OpenSignal lenti ábráját, amelyen az elterjedettség szerint kerülnek bemutatásra a különféle Androidos készülékek:


A sötét oldal - OpenSignal ábra


Ez a színhalmaz egy káoszt rejt magában. A világon legelterjedtebb operációs rendszernek számos verziója van forgalomban a mai napig, amelyből a legelterjedtebb a 2011-ben megjelent Gingerbread. Később megjelent a 4.0 Ice Cream Sandwich és a 4.1-es Jellybean is, ahol érdekesség, hogy az egyik készülék frissíthető a másikra, míg a másik nem.

Számos esetben nem is technikailag van akadály, hanem valószínűleg a szolgáltatónak nem érdeke az újabb szoftvert a régebbi harverhez adni. Látványos és tanulságos az OpenSignal lentebb látható kördiagrammja, ahol látható az iOS egysége és az android töredezettsége:


A sötét oldal

Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) és a DHS (Department of Homeland Security) általi tanulmány szerint a rosszindulatú szoftverek nagy része Androidos készülékeken találhatóak. A rosszindulatú támadások mintegy 79 %-a indul Androidos, míg 0,7 %-a Apple iOS rendszerből. Elterjedettségükből adódó, hogy a hackerek jobban kedvelik az Androidot. Az irreálisan nagy számbeli különbség oka lehet az elmaradott frissítés és a gyengécskének mondható védelem.

Forrás: hirado.hu